Настилки

Как да изберете правилния ламиниран паркет за вашия дом?

flooring

Ако ви предстои да смените ламинирания паркет у дома, но не знаете какъв да изберете, трябва да прочетете това!

Ламинираният паркет е добър избор за повечето домове. Поддържа се лесно, удароустойчив е и изглежда страхотно. Можете да изберете от стотици разновидности, които наподобяват дърво, гранитогрес, дори камък. Избирате ретро, винтидж или модерен стил, светъл или тъмен.

Има обаче някои неща, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате своя ламиниран паркет. Те са и най-често задаваните въпроси от клиентите ни.

Споделяме ги с вас:

На каква дебелина на ламинирания паркет да заложа?

Избора зависи от помещението, за което е предназначен. Правилото е, че колкото повече движение се очаква в помещението, толкова по-дебел ламиниран паркет трябва да изберете. Дебелината е от ключово значение за по-голяма здравина на сглобките.

Като начало е добре да имате в предвид, че най-тънкия вариант е 6 мм. Препоръчваме да се монтира само в спално помещение.

Оптимална дебелина е 8 мм.

За помещения с високо натоварване се избира паркет с дебелина 10-12 мм. Така си гарантирате, че ламинатът ще е в добро състояние възможно най-дълго.

Какво е клас на износоустойчивост на ламинирания паркет?

Износоустойчивостта показва колко е устойчива повърхността на паркета. На всеки пакет има символи, които показват степента на устойчивост на ламинираният паркет, като дава информация за препоръчителното предназначение. Най-често срещаните класове са:

АС2 - за слабо натоварени жилищни помещения
АС3 - за умерено натоварени жилищни помещение
АС4 - за натоварени жилищни и умерено натоварени обществени помещения (офиси, кабинети)

АС5 - за силно натоварени обществени помещение (завесения, ресторанти ...)

Правилният избор се състои в комбиниране на дебелината с подходящия клас на износоустойчивост.

 Лесно ли се поставя ламиниран паркет?

Има два начина на монтаж на ламинирания паркет - чрез заключване с така наречената „ клик“ система, "лок" система или чрез лепене. Най-лесна за монтаж и най-здрава е "клик" системата. Тя е най-подходяща за домашния майстор. Не забравяйте че при монтирането трябва да спазвате точно указанията за монтаж, посочени върху пакета!

Трябват ли ми допълнителни части за монтажа на ламинирания паркет?

Да, трябват. Първо и най-важно подложка - нейната роля е от една страна, да направи настилката по-стабилна и да обере вибрациите, за да няма

допълнителен шум при стъпване, както и да подготви повърхността. Друга функционалност на подложката е изолация

от евентуална влага и топлоизолация. Най-често използваните подложки са:

Разпенен полиетилен е най-бюджетият вариант. Предлага се на рула от 2 мм и 3 мм. Не се препоръчва използване на по-дебели подложки, заради риск да се увредят сглобките при съпване върху мека повърхност. Често се предлага безплатно към закупения паркет, но определено не е най-доброто решение.

XPS-оптимален варианта за топлоизолация. Предлага се на листове с дебелини 3 мм и 5 мм. Тя е твърда и подготвя основата по-добре от разпенения полиетилен. Предлага се и във варант за подово отопление, който е с отвори.

Подложки от вати и кокосови влакна или корк - използват се, когато има специфични особености към шумо- или топло-изолация.

Первази и аксесоари за первазите (ако изберете PVC перваз): преходник, външен и вътрешен ъгъл, снадка, тапа.

Най-лесни за монтаж са первазите с канал. При тях монтажните винтове са скрити в специално отделение. Възможно е да използвате канала и за да прокарате кабел до всяка точка в помещението.

Преходните лайни са най-често забравяния елемент, без който не може да се постигне завършен вид. Това са връзките между различните помещения или настилки. Преходните лайсни могат да бъдат от пластмаса или алуминий, в цвят, подобен на паркета.

Как да поддържам подовата настилка?

Ламинираният паркет се поддържа изключително лесно, това е и една от причините да е така популярен. За разлика от дървеният паркет, който трябва са се цикли, при ламинирания ви трябва само кофа с вода и обикновен препарат за под.

Все пак трябва да се внимава с водата, защото ламинирания паркет не е водоустойчив.

Ако все още се колебаете при избора си, може да разчитате на нас за професионален съвет, съобразен с индивидуалните особености на вашето помещение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *